Sfântul Andrei. Ce semnificație are grâul pus la încolțit

Sfântul Andrei, ocrotitorul românilor, este prăznuit, în fiecare an, pe 30 noiembrie, dată care se spune că este hotarul dintre cele două anotimpuri toamnă și iarnă. Una dintre cele mai cunoscute tradiții este legată, însă, de grâul pus la încolțit.

Sărbătoarea Sf. Andrei este considerată de români una specială. Sfântul Andrei este considerat ocrotitorul românilor, fiind primul dintre Apostoli care a propovăduit Evanghelia la geto-daci, motiv pentru care se consideră că acesta este cel care a creștinat poporul român.

Sărbătoarea vine la pachet cu o serie de tradiții și obiceiuri, una dintre ele fiind legată de pusul grâului la încolțit.

Semnificația grâului pus la încolțit diferă însă de la o zonă la alta. În mai multe sate din Prahova, conform tradiției, grâul pus la încolțit în noaptea de Sfântul Andrei poate să fie semn de belșug sau, din contră, de sărăcie.

Totul depinde de înălțimea și desimea grâului crescut până la Anul Nou. Un grâu înalt și des este semn de bogăție, dar și de succese și sănătate, în timp ce un grâul rar poate fi semn rău.

Grâul bogat, crescut până la Anul Nou, este semn și de sănătate în anul care vine, dar și de recoltă bogată.

Tradiții și obiceiuri de Sf. Andrei

Seria tradițiilor și obiceiurilor este însă lungă. Se spune că fetele nemăritate își pot visa în această noapte ursitul, dacă își pun sub pernă busuioc.

În alte zone din țară, fetele își pun sub pernă 41 de boabe de grâu, iar acela care le va fura grâul le va fi soț.

Un alt ritual este cel legat de celebra turtă sărată, făcută doar din apă, făină și sare, în proporții egale, și coaptă pe cărbuni încinși. În acest caz se spune că fata se va mărita cu persoana care îi va aduce apă în vis.

Tot în noaptea de Sfântul Andrei se spune că se dă o luptă între spiritele rele și cele bune. De frica strigoilor, gospodarii atârnă la strașina caselor funii de usturoi, iar femeile evită să mai iasă din casă până la cântatul cocoșilor.

Conform tradiției, de Sfântul Andrei nu se muncește, nu se spală rufe, iar oamenii nu trebuie să se certe pentru a avea parte de sărbători de iarnă fericite și să le meargă bine anul viitor.