Ro Alert sună mai des din cauza urşilor decât la furtuni, în Harghita

Aproape 100 de intervenţii ale jandarmilor pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite din Harghita, în acest an.

Ro Alert a devenit o banalitate în Harghita. Jandarmii harghiteni au intervenit în 98 de cazuri, de la începutul anului, pentru îndepărtarea urşilor din zonele locuite, apelurile la numărul de urgenţă 112 fiind făcute din aproape 20 de localităţi ale judeţului. În majoritatea cazurilor s-a dat şi avertizare Ro Alert, care se adaugă la cele de furtuni violente.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean (IJJ), plt. adj. şef Gheorghe Suciu, a precizat, pentru AGERPRES, că localităţile de unde oamenii au solicitat ajutorul jandarmilor în acest an, pentru îndepărtarea urşilor, au fost Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc, Bălan, Praid, Izvoru Mureşului, Sândominic, Corund, Brădeşti, Dealu, Valea Rotundă, Bilbor, Ulcani, Borsec, Sândominic, Valea Corbului, Hodoşa, Fitod, Corbu şi Băile Tuşnad.

Animalele sălbatice au fost observate în interiorul localităţilor, aproape de zonele împădurire, atât dimineaţa, la ora 8.00, cât şi după miezul nopţii.

În majoritatea cazurilor, jandarmii au îndepărtat urşii din apropierea zonelor locuite, atunci când aceştia erau prezenţi la locul semnalat, într-un singur caz fiind nevoie de intervenţia întregii echipe de intervenţie, aşa cum este ea stabilită prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 81/2021.

În ceea ce priveşte intervenţia jandarmilor harghiteni în weeekendul trecut, plt. adj. şef Gheorghe Suciu a arătat că singurul aspect notabil îl reprezintă faptul că s-a înregistrat prima solicitare cu intervenţie efectivă a echipajelor de jandarmerie din acest an, în staţiunea Băile Tuşnad, în contextul în care, în 2021, peste 150 de solicitări, din totalul de 500 la nivelul judeţului, au fost făcute din acest oraş.

Sursa citată a menţionat că un bărbat a semnalat prezenţa unei ursoaice cu trei pui în apropierea unei pensiuni din localitate, iar jandarmii împreună cu paznicul de vânătoare au îndepărtat animalele, în afara zonelor locuite.

În weekend au mai fost primite două apeluri, de la Băile Tuşnad, respectiv Valea Corbului, dar animalele nu au mai fost găsite în zonele semnalate.