14 SEPTEMBRIE: INALTAREA SFINTEI CRUCI- TOT CE TREBUIE SA STII DESPRE ACEASTA SARBATOARE!
Pe data de 14 septembrie 2022, toti credinciosii vor sarbatorii una dintre cele mai vechi si importante sarbatori ale calendarului ortodox: Inaltarea Sfintei Cruci. Aceasta este cea mai veche sarbatoare inchinata cinstirii lemnului sfant si este cea care ne aminteste de doua evenimente importante.
Înălțarea Sfintei Cruci este sărbătorită în fiecare an la 14 Septembrie. Este o zi importantă, în care se respectă mai multe tradiții și obiceiuri importante, care încep încă de pe 13 septembrie. Înainte de Ziua Crucii nu este bine să se culeagă călinele, pentru că, în acest caz, în ajunul sărbătorii ca fi o noapte geroasă.
Încă din seara de dinaintea Sfintei Cruci, se oprește orice muncă. Se spune că femeile trebuie să termine toate sarcinile înainte să apună soarele, iar mai apoi doar să se roage și să pregătească hainele pentru ziua următoare, când merg la biserică.
Tot din ajun se pregătesc cele necesare pentru culesul viilor și pentru stoarcerea strugurilor. Unii preoți merg pe la casele oamenilor pe 14 Septembrie și sfințesc recolta de anul acesta, iar vinul se spune că se va păstra bun tot restul anului.
Inaltarea Sfintei Cruci 2022
În această zi minunată sărbătorim 2 evenimente pe care orice credincios ar trebui să le știe. Unul dintre acestea este aflarea Crucii pe care a fost răstignit Mântuitorul Iisus Hristos și înălțarea acesteia în fața oamenilor. Acest eveniment s-a petrecut în 14 septembrie 335, la Ierusalim și a fost posibil datorită episcopului Macarie pe care toți cei care urmăresc istoria creștinismului îl recunosc ca fiind o persoană deosebit de generoasă și un exemplu veritabil pentru popor.
Cel de al doilea eveniment care ne îndeamnă să celebrăm data de 14 septembrie este aducerea Sfintei Cruci dr la perșii păgâni mai bine de 300 de ani mai târziu de la primul eveniment, în anul 629. În acea vreme împăratul bizantin Heraclius era cel care a făcut dus la bun sfârșit depunerea Crucii în biserica Sfântului Mormant din Ierusalim.
Cum se sărbătorește Înălțarea Sfintei Cruci?
Desigur, cei credincioși sărbătoresc data de 14 septembrie prin post pentru a își găsi liniștea și pacea și pentru a își aduce aminte de patimile și de moartea Mântuitorului Iisus Hristos. Această zi este a doua cea mai importantă din luna septembrie după Nașterea Maicii Domnului și este un prilej pentru enoriași de a se conecta cu Dumnezeu și de a își aduce aminte de toate aceste evenimente biblice și învățăturile lor.
Traditii romanesti in Ziua Crucii
Românii au tot felul de tradiții în această zi. Unele dintre ele se respectă și astăzi, unele au fost uitate însă iată 3 tradiții oe care nici noi nu le știam în ziua de 14 septembrie!
1. Românii numesc Ziua Crucii și Ziua Șarpelui deoarece se spune că această zi este ultima zi este cea care anunță finalul verii. De asemenea, șerpii și reptilele se pregătesc pentru hibernare, dar nu înainte de a se aduna mai mulți într-un singur loc și de a produce ceea ce românii numesc „piatra nestemata”: o pietricică ce se spune că este vindecătoare.
2. O altă tradiție românească pentru ziua Înălțării Sfintei Cruci este aceea că pe 14 septembrie pentru culese plantele lecuitoare (micșunele, mătrăguna etc). Acestea sunt duse împreună cu alte flori la biserică pentru a fi puse în jurul Crucii. Ulterior sfințirii acestora, românii le păstrează acasă și le folosesc atunci când au nevoie de proprietățile acestora.
3. Tot în Ziua Crucii, românii pun busuioc sfințit un lăutoarea fetelor și femeilor pentru a nu le cădea părul și la stresinele caselor pentru a feri familia de rele sau neajunsuri.
Calendar ortodox 2022
Următoarea sărbătoarea mare din Calendarul Ortodox este în prima zi de octombrie: Acoperamantul Maicii Domnului (notată cu cruce roșie în calendar), iar mai apoi credincioșii o sărbătoresc pe 14 octombrie pe Sfânta Cuvioasă Parascheva.