Prăpăd în România! Vremea se schimbă radical

Vremea continuă să ne surprindă cu o evoluție extrem de ciudată. În ultimele zile am avut parte de o răcire semnificativă, de temperaturi exagerat de scăzute, care s-au situat chiar și sub media normală pentru această perioadă. Lucrurile se schimbă, însă, de acum și meteorologii anunță că vin călduri exagerate.

Cod galben de ploi consistente în 14 judeţe, până marţi seara / Vreme oscilantă şi în Bucureşti

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis, luni, o atenţionare Cod galben de ploi însemnate cantitativ, valabilă până marţi seara în zone din 14 judeţe, relatează Agerpres.

Conform prognozei de specialitate, în intervalul 26 septembrie, ora 18:00 – 27 septembrie, ora 22:00, local în Maramureş, Banat, zona montană a Olteniei, în Carpaţii Occidentali şi în nordul Carpaţilor Orientali vor fi perioade cu averse, însoţite pe alocuri de descărcări electrice. În special, prin acumulare, cantităţile de apă vor depăşi 25 – 30 l/mp şi pe arii restrânse 40 – 50 l/mp.

Judeţele vizate de atenţionarea Cod galben sunt: Alba, Arad, Bihor, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Caraş-Severin, Gorj, Hunedoara, Mehedinţi, Maramureş, Sălaj, Satu Mare, Timiş şi Vâlcea.

Şi în Bucureşti, pe parcursul zilei luni, cerul va avea înnorări, trecător va ploua slab, iar vântul va sufla slab până la moderat. Temperatura minimă va fi de 13 – 15 grade.

De asemenea, marţi, până la ora 22:00, în Capitală, vremea va fi caldă, iar probabilitatea pentru averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului va fi mai ridicată în ultimele ore ale intervalului. Temperatura maximă va oscila între 25 şi 27 de grade.

Meteorologii menţionează faptul că, în după-amiaza zilei de marţi (27 septembrie), în sud-vestul şi centrul ţării, iar spre seară şi noaptea (27/28 septembrie) în sud şi sud-est, local vor fi manifestări de instabilitate atmosferică.

Vremea schimbă foaia

Specialiștii de la Agenția Națională de Meteorologie au anunțat care va fi prognoza meteo pentru zilele următoare. De la meteorologi aflăm că vremea o ia complet razna zilele următoare, când vom avea parte de călduri mult prea mari pentru această perioadă.

Meteorologii anunță temperaturi de până la 29 de grade, dar și ploi de vară în majoritatea zonelor din țară. Și nopțile vor fi ceva mai călduroase în această perioadă, după ce am avut parte chiar si de temperaturi negative în zonele montane.

„Am avut și avem încă… acum… perioada asta, mai rece decât în mod obișnuit. Odată cu modificarea sensului și direcției circulației, cu mase de aer care vor veni din vest, sud – vest, evident că și temperaturile încep să crească pe teritoriul României ajungând la valori destul de mari. Definiția zilei de vară este acea zi în care temperatura maximă este mai mare de 25 de grade, într-adevăr, vor fi zile de vară”, a spus climatologul Roxana Bojariu, la Digi24.

Cel mai cald va fi în sudul țării, unde termometrele vor surprinde preț de câteva zile cu temperaturi de aproape 30 de grade. De miercuri se răcește din noi vremea și apar ploile, mai ales în vest, nord-centru, dar spre finalul săptămânii va fi din nou cald pe aproape tot continentul. Și în Weekend mai apar ceva ploi, dar vremea va fi tot mai călduroasă decât de obicei și extrem de plăcută pentru această perioadă.

admin