A murit un titan al cinematografiei. Legendarul regizor francez Jean-Luc Godard a murit
Regizorul, scenaristul şi criticul de film de origine franceză-elveţiană Jean-Luc Godard s-a stins din viaţă la vârsta de 91 de ani.
Jean-Luc Godard fost autorul unor clasice precum „A bout de souffle” („Cu sufletul la gură”, 1960), cu Jean-Paul Belmondo, sau „Le Mépris” („Disprețul”, 1963), cu Brigitte Bardot, și a influențat multe generații de cineaști din Franța și din lume.
În 1983, a fost recompensat cu Leul de Aur la Veneţia pentru „Prénom Carmen” (1983). A primit trofee onorifice din partea unor festivaluri precum Veneţia şi Locarno, dar şi două César, iar în 2011, un Oscar. Trei ani mai târziu, la Cannes, a fost recompensat cu premiul juriului pentru „Adieu au langage”.
Actriţa Anna Karina, cunoscută pentru rolurile din filmele cineastului francez, supranumită „muza lui Godard”, căsătorită o perioadă scurtă cu regizorul, a murit în 2019, la 79 de ani.
Regizorul Jean-Luc Godard s-a născut la Paris, la 3 decembrie 1930, fiind al doilea din cei patru copii dintr-o familie burgheză franco-elveţiană. Tatăl său era un medic care deţinea o clinică privată, iar mama lui provenea dintr-o familie remarcabilă de bancheri elveţieni.
A promovat un cinema avangardist şi experimental în ceea ce priveşte montajul clasic. Era unul din reprezentanţii cei mai de seamă ai curentului nouvelle vague.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Godard a devenit cetăţean naturalizat al Elveţiei şi a urmat Şcoala la Nyon (Elveţia). Părinţii săi au divorţat în 1948, moment în care s-a întors la Paris pentru a studia la liceul Rohmer. În 1949 a studiat la Sorbona pentru a se pregăti pentru o diplomă în etnologie, potrivit imdb.com. Cu toate acestea, în acest timp a început să colaboreze cu criticii de film, regizorii şi scenariştii François Truffaut, Jacques Rivette şi Éric Rohmer, scrie Euronews.
În 1950, împreună cu Jacques Rivette şi Éric Rohmer, Jean-Luc Godard a fondat revista „Gazette du cinéma”, care a publicat cinci numere între mai şi noiembrie. A scris o serie de articole pentru revistă, folosind adesea pseudonimul „Hans Lucas”. A lucrat şi a finanţat două filme ale lui Rivette şi Rohmer. În perioada care a urmat a dus o viaţă boemă, potrivit Agerpres.
În ianuarie 1952 a început să scrie critici de film pentru „Les cahiers du cinéma”. Tot în acelaşi an, a călătorit în America de Nord şi de Sud împreună cu tatăl său şi a încercat să facă primul său film.