Armata Ucrainei preia un oraș din zona Donețk, deși Putin ordonase cucerirea întregii regiuni până la 15 septembrie

Contraofensiva ucraineană din estul țării strică planurile lui Vladimir Putin privind cucerirea rapidă a regiunii Donețk. Liderul de la Kremlin dăduse ordin ca întreaga regiune să fie „eliberată” de naziști până la 15 septembrie, dar războiul a luat o altă turnură decât se așteptase Putin.

Potrivit presei ucrainene, imagini geolocalizate arată că unitățile armatei lui Volodimir Zelenski au traversat râul Siverski Donets pentru a prelua controlul asupra orașului Sviatohirsk din regiunea Donețk.

Denis Puşilin, liderul separatiștilor pro-ruși din regiunea Donețk, a vorbit luni despre o situaţie ”dificilă” pe front, dând totuși asigurări că forţele rusești „fac faţă” situației.

O imagine publicată de CNN arată clădirea administrativă deteriorată din orașul Sviatohirsk, cu steagul ucrainean atârnat deasupra intrării.

Alte imagini arată soldați ucraineni pe străzile orașului.

Ucrainenii se menținuseră pe malul sudic al râului în această zonă în timpul ofensivei rusești.

Putin a ordonat cucerirea regiunii Donețk până în 15 septembrie

La începutul lunii în curs, preşedintele rus Vladimir Putin a dat ordin forţelor sale să ajungă la graniţele administrative ale regiunii Doneţk (estul Ucrainei) până la 15 septembrie, după cum a declarat şeful adjunct al Statului Major al armatei ucrainene, Aleksei Gromov.

Trupele de ocupaţie ruse îşi ajustează din nou planurile şi acţiunile în conformitate cu ordinul lui Putin de a ajunge până la 15 septembrie la graniţele administrative ale regiunii Doneţk, a subliniat înaltul responsabil militar ucrainean.

La mijlocul lunii iulie, președintele Vladimir Putin a felicitat trupele rusești pentru „eliberarea” regiunii Lugansk din estul Ucrainei, o etapă importantă pentru Moscova în campania sa militară din Ucraina.

În cadrul unei întâlniri televizate cu ministrul Apărării Serghei Șoigu, Putin a declarat că trupele implicate în operațiunea de cucerire a regiunii Lugansk ar trebui să se odihnească, dar că alte unități militare ar trebui să continue lupta.

admin