Atenționare meteo: Codul portocaliu se extinde! Căldură sufocantă în România

Atenționare meteo de vreme caniculară. Căldura devine din ce în ce mai sufocantă. Meteorologii au emis două noi coduri care anunță temperaturi de foc în cea mai mare parte a țării. Este un vigoare un cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată și un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată.

Cod portocaliu de furtuni

După codul portocaliu de caniculă din vestul țării, vremea se schimbă radical. Va fi instabilitate atmosferică, cu furtuni și vânt puternic. Meteorologii au emis cod portocaliu de vreme rea. Vizat este și Timișul.

Cod portocaliu de vreme rea în județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică, cu vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină și descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 70-80 l/mp.

Avertizarea meteorologilor intră în vigoare de joi de la ora 16, și va fi valabilă până vineri la ora 6.

„Pe parcursul zilelor de joi (15 iulie) și vineri (16 iulie), disconfortul termic se va mai menține ridicat, iar indicele tempeartură-umezeală va mai atinge, pe arii restrânse, pragul critic de 80 de unități”, transmit reprezentanții ANM.

De joi de la ora 14 intră însă în vigoare un cod galben de instabilitate atmosferică temporar accentuată pentru județele Bihor, Arad, Timiș, Caraș-Severin și Hunedoara. Vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată, ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină. Cantitățile de apă vor depăși local 25-40 l/mp.

Cod galben valabil în cinci județe

Codul galben este valabil în intervalul: 15 iulie, ora 14:00 – 16 iulie, ora 23:00 în județele Banat, Crișana, Maramureș, local Transilvania și vestul Olteniei.
Pentru aceste zone, specialiștii ANM anunță instabilitate atmosferică temporar accentuată.

De asemenea, potrivit meteorologilor, în intervalul menționat, în Banat, Crișana, Maramureș, local în Transilvania și vestul Olteniei, vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată ce se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice, vijelii și pe alocuri grindină.

În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitățile de apă vor depăși 25-40 l/mp.

Meteorologii atrag atenția că astfel de fenomene se vor semnala pe arii mai restrânse și în restul zonei montane.

Cod portocaliu de caniculă în vestul țării

Se anunță instabilitate atmosferică deosebit de accentuată în intervalul 15 iulie, ora 16:00 – 16 iulie, ora 06:00.

Potrivit prognozei, în județele Timiș, Arad, Bihor, Sălaj, Satu Mare, Maramureș, Bistrița Năsăud, Cluj, Hunedoara, Caraș-Severin, precum și în zona montană a județului Alba vor fi perioade cu instabilitate atmosferică deosebit de accentuată.

Specialiștii ANM anunță că vor fi vijelii puternice, intensificări ale vântului cu rafale de peste 80-90 km/h, grindină și frecvente descărcări electrice. Vor fi averse torențiale, iar cantitățile de apă vor depăși local 35-50 l/mp și izolat 70-80 l/mp.

Avertizare meteorologică: val de căldură, disconfort termic accentuat și caniculă

Joi, 15 iulie, meteorologii au emis și o avertizare meteo valabilă pe 15 și 16 iulie. Zonele afectate sunt Oltenia, Muntenia, Moldova, vestul Dobrogei și local Transilvania.

Meteorologii atrag atenția că în sudul, estul și centrul țării, valul de căldură va persista și local va fi caniculă, iar disconfortul termic va fi ridicat.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități în cea mai mare parte a teritoriului pe parcursul zilei de joi, 15 iulie, iar vineri, 16 iulie, mai ales în regiunile extracarpatice.

Trebuie să știți că în aceste regiuni vremea se va menține caniculară până la sfârșitul săptămânii.