Buriaţii fug pe rupte din calea mobilizării lui Putin. Cozi imense la graniţa dintre Rusia şi Mongolia, oamenii se bat să iasă din ţară
În Buriaţia, fluxul celor care pleacă în Mongolia a crescut, la graniţă formându-se cozi pe mai mulţi kilometri.
„Un număr mare de oameni dornici să plece în Mongolia s-au adunat de miercuri la punctul de trecere a drumurilor internaționale Kyakhta. Numărul celor care pleacă este în creștere rapidă”, relatează canalul Kyakhta Telegram, care acoperă știrile din districtul Kyakhta, din Buriatia.
Mass-media rusă mai scrie că rușii au cumpărat bilete directe de la Moscova la Tașkent, Baku, Bishkek, Astana și Minsk.
De la începutul războiului, buriaţii au fost trimişi în prima linie a războiului dus de ruşi în Ucraina. Buriația, una dintre cele mai sărace regiuni ale Rusiei, situată la granița dintre Siberia și Mongolia.
În același timp, din mărturiile adunate în regiunea Herson, buriaţii sunt cei care jefuiesc, distrug, violează, torturează şi ucid ucrainenii din zonele ocupate. Aceleaşi lucruri le-au spus şi cei care au supravieţuit masacrelor de la Bucea. „Buriaţii” sunt un popor mongol care trăieşte între Rusia (90%), Mongolia (9%) şi China (1%). Ei reprezintă cea mai mare minoritate etnică din Siberia, dar majoritatea locuieşte acum în Republica Buriaţia, creată în 1994.
După anexarea Buriaţiei la Rusia, cultura buriată a suferit influenţele budismului tibetan şi a Bisericii Creştine Ortodoxe, iar buriaţii din regiunile de la vest de Lacul Baikal şi Olkhon (Buriatul Irkutsk) au fost supuşi unui proces de „rusificare” care i-a determinat să abandoneze practicile nomadismului.
În mod tradiţional, buriaţii fac parte din armata rusă și încă din 1766 s-au organizat într-o trupă specială (precum cei cazaci) de 4 regimente.