Calendar ortodox 13 martie 2021. Aducerea moaştelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului. Sfântul ocroteşte familia de boli şi greutăţi

În această zi, sărbătorim Aducerea moaştelor Sfântului Nichifor, patriarhul Constantinopolului. este bine ca astăzi să spunem rugăciunea către Sfântul Nichifor pentru ocrotirea familiei de boli şi greutăţi.

Cine a fost Sfântul Nichifor, patriarhul Constantinopolului

Sfântul Nichifor, patriarhul Constantinopolului, a fost izgnonit de împăratul Leon Armeanul (813-820) în insula Proconis, pentru că a sprijinit cinstirea sfintelor icoane, potrivit crestinortodox.ro. A trecut la cele veșnice în anul 828, după 13 ani petrecuţi în chinuri.

În secolul al IX-lea, împărații Teodora și Mihail au restabilit cultul sfintelor icoane, l-au alungat pe patriarhul Ioan și l-au ales ca patriarh pe Metodie. După patru ani, patriarhul Metodie a cerut împăraților să-i permită să aducă la Constantinopol moaștele Sfântului Nichifor.

După ce a primit acordul acestora, patriarhul Metodie a luat cu sine câțiva preoți și monahi și s-au dus în insula Proconis. În mănăstirea Sfântului Mucenic Teodor, au găsit trupul intact al Sfântului Nichifor, neavând nici urmă de stricăciune și dând bună mireasmă.

Moaștele acestui mare sfânt al creştinătăţii au fost așezate mai întâi în Biserica Sfintei Sofia, iar a doua zi au fost duse în Biserica „Sfinții Apostoli”.

Rugăciunea de Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Nichifor pentru protejarea familiei de boli și greutăți

Îndreptător credinţei şi chip blândeţelor, învăţător înfrânârii te-a arătat pe tine, turmei tale, adevărul lucrurilor. Pentru aceasta ai dobândit cu smerenia cele înalte şi cu sărăcia cele bogate; Părinte Ierarhe Nichifor, roagă pe Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Ceata patriarhilor, cu laude şi cu cântări, cinsteşte sfinţită pomenirea ta, Sfinte Părinte Nichifor. Că la pristăvirea ta a primit sufletul tău, mărite. Pentru aceasta, Cinstita Biserică, mărindu-te pe tine, laudă pe Hristos Împăra­tul, pe Cel Ce Singur este Iubitor de oameni.

Cu Dumnezeiască Putere ne­stricate se păzesc veşmintele de îngropare şi cu Dumnezeiască voinţă oasele tale, Sfinte Ierarhe Nichifor, care nu şi-au des­făcut alcătuirea, risipesc toată gândirea cea rea a duhurilor ce­lor necurate: Binecuvântat eşti, Dumnezeul părinţilor noştri.

Amin!