Calendar ortodox 19 Septembrie 2022. Sărbătoare mare, cu tradiții importante

Luna Septembrie este marcată de multe evenimente religioase importante, menite să ne amintească de rolul unor sfinți pe pământ. Astăzi sunt sărbătorite mai multe personaje mari ale religiei noastre, care au lăsat în urmă povești impresionate.

Sărbătoare 19 septembrie

În fiecare an, la data de 19 Septembrie sunt sărbătoriți Sfinții Mucenici Trofim, Savatie și Dorimedont, care au trăit în timpul împăratului Probus, mai exact între anii 276-282. Împăratului era un mare persecutor al păgânilor și nu ierta pe nimeni care nu se supunea legilor sale.

Într-o zi, cei trei au mers în Antiohia, exact în momentul în care avea loc un festival de păgâni, unde se aduceau jertfe zeilor. Invitați aici să petreacă alături de păgâni, aceștia au refuzat din start și au mărturisit că ei îi slujesc lui Dumnezeu: „Suntem creștini și nu se cade nouă a veni la ospețe păgânești”.

Ce a urmat apoi întrece orice imaginație. Cei trei au fost supuși la chinuri grele: au fost judecați, torturați și aruncați în temniță. Trofim și Dorimedont au fost decapitați, iar Savatie și-a dat duhul in temniță, după chinuri grele la care a fost supus din cauza iubirii sale pentru Dumnezeu.

Tot astăzi facem pomenirea:
– Sfântului Mucenic Ianuarie, episcop de Benevent;
– Sfântului Ierarh Teodor;
– Sfinților Cuviosi Teodor, David si Constantin;
– Sfintei Mucenite Suzana.

Tradițiile toamnei

A venit toamna și odată cu ea și multe tradiții importante, de care mulți țin cont. Dacă vin ciorile de cu toamnă, se spune că vom avea o iarnă foarte grea, cu zăpezi și ger.

Dacă toamna vin stoluri de grauri şi se pun printre vițele de la câmp, e semn de toamnă lungă. Mai mult, se duc târziu toamna de la noi, e semn de toamnă frumoasă şi călduroasă. Dacă pleacă devreme, înseamnă că iarna s-a instalat deja.

Când toamna sunt şoareci mulţi, e semn că iarna va fi mare. Dacă plouă cu tunete și fulgere, vom avea o primăvară secetoasă. Dacă observând toamna multe aţe de păianjen, va fi toamnă lungă.

admin