Calendar ortodox 27 septembrie 2022: Marți e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin! Rugăciunea care alungă întristările, nevoile și greutățile
Calendar ortodox 27 septembrie 2022. Marți e sărbătoare în calendarul creștin, atunci când Biserica Ortodoxă îl pomenește pe Sfântul Antim Ivireanul, mitropolit al Țării Românești.
Calendar Ortodox 27 septembrie 2022. Marți e sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin. Sfântul Antim Ivireanul, mitropolit al Țării Românești este pomenit de Biserica Ortodoxă în fiecare an la data de 27 septembrie 2022.
Rugăciunea care alungă întristările, nevoile și greutățile pe care este bine să o rostească marți credincioșii.
Calendar ortodox 27 septembrie 2022
Sfântul Antim Ivireanul, sărbătoare cu cruce neagră în calendarul creștin ortodox.
Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat pe Sfântul Antim Ivireanul, Mitropolit al Țării Române, cărturar și ierarh martir, începând 21 iunie 1992, iar de atunci în fiecare an, la data de 27 septembrie se face prăznuirea acestuia de către biserică.
Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul s-a născut în Iviria (Georgia de astăzi), în anul 1650, dar activitatea sa în slujba bisericii și-a desfășurat-o în Țara Românească.
A fost, pe rând, egumen al mânăstirii Snagov, episcop de Vâlcea și mitropolit al Țării Românești.
În același timp, a fost și un mare om de cultură: tipograf, gravor, teolog și autor al celebrelor Didahii (o colecție de predici folosite la Marile Sărbători de peste an).
La insistențele Porții Otomane, a fost exilat în anul 1716. Și-a dat viața ca un martir pentru credința creștină, fiind ucis de ostașii care îl escortau pe drumul exilului.
Biserica Ortodoxă Română îl prăznuiește pe data de 27 septembrie, începând cu anul 1992, atunci când Sfântul Sinod a luat decizia canonizării acestuia.
Calendar creștin 27 septembrie 2022
Calendar creștin 27 septembrie 2022. Rugăciune către Maica Domnului a Sfântului Antim Ivireanul
„Stăpână de Dumnezeu Născătoare, împărăteasa cerului și a pământului, cinstea și slava creștinilor, ceea ce ești mai înaltă decât cerurile și mai curată decât soarele, Fecioară prealăudată, nădejdea celor păcătoși și liniștea celor loviți de valurile vieții, caută asupra poporului tău, vezi moștenirea ta, nu ne lăsa pe noi, păcătoșii, ci ne păzește și ne scapă de vicleșugurile diavolului, că ne-au împresurat întristările, nevoile și răutățile.
Dă-ne mână de ajutor, Fecioară, că pierim. Îndură-te de noi, că pe tine te avem ajutătoare și la tine nădăjduim să-L îmblânzești pe Fiul tău cu rugăciunile tale preaputernice și nebiruite, ca să-Și întoarcă spre noi mila Sa cea bogată. Și pe toți să ne învrednicească a ne păstra viața cinstită și fără de prihană, pentru ca noi cu o gură și cu o inimă pe El pururea să-L mărim, iar ție să-ți zicem: „Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine!. Amin„
Calendar ortodox marți. Cruce neagră în calendarul creștin
Ce înseamnă sărbătoare cu cruce neagră și ce e bine să facă toți credincioșii în zilele marcate în calendarul ortodox cu cruce neagră?
Arhimandritul Petroniu Mariu a oferit răspunsul la aceste întrebări, pentru doxologia.ro.
„Sărbătorile din calendarul nostru sunt însemnate pentru diferenţiere cu cruce roşie sau cu cruce neagră. Cele cu cruce roşie sunt sărbători în care nu lucrăm, dacă nu avem obligaţia de a merge la lucru, şi în care mergem la biserică pentru rugăciune.
Cele cu cruce neagră sunt sărbători în care cinstim cele ale sărbătorii, cu rugăciune către sfinţii pomeniţi în acea zi, dar putem lucra obişnuit. Diferenţa între sărbătorile cu cruce roşie şi cruce neagră este dată şi de bogăţia şi solemnitatea slujbelor, aşa cum le găsim în cărţile de cult, născute din evlavia credincioşilor pentru anumiţi sfinţi sau anumite sărbători„ a explicat Arhimandritul Petroniu Mariu.