Ce trebuie să facem în ziua de Florii? /Etnolog: ”Se spune ca să nu suferi de amigdalită când ieșim din biserică să înghițim doi mâțișori”

Duminica Floriilor sau Intrarea Domnului în Ierusalim este o sărbătoare foarte importantă pentru creștini cu numeroase semnificații, tradiții și obiceiuri.

Duminica Floriilor este o sărbătoare creștină celebrată cu o săptămână înainte de Paște, astfel această zi pică pe data de 9 aprilie.
Duminica Floriilor marchează, an de an, intrarea Domnului în Ierusalim, pe un asin, întâmpinat cu flori, cu ramuri de măslin şi de finic de mii de oameni.

Etnologul, Doina Ișfănoni a vorbit în exclusivitate pentru stirilekanald.ro despre semnificația sărbătorii Floriilor și despre tradițiile legate de această zi.

Semnificație zilei de Florii

”Sărbătoarea Floriilor este o tradiție care împletește cele două componente ale spiritualității creștine cu cealaltă sărbătoare creștină. Este un moment de referință pentru că intrarea în glorie a Mântuitorului Iisus în cetatea Ierusalimului a fost un moment special, ovaționat cu ramuri de finic așa cum vechii comandanți de oști se întâlneau victorioși în cetate, este la fel întâmpinat și Iisus, după ultima sa minune, aceea de înviere a lui Lazăr, fratele Martei și al Mariei”, a explicat etnologul.

”În ceea ce privește cultura tradițională, oamenii știu că sărbătoarea Floriilor este un prag important al redeșteptării întregului univers la viață, al renașterii vegetaționale și odată cu ea și a oamenilor.

De aceea, aceste ramuri de salcie și nu întâmplător alese ramurile de salcie, reprezintă principalul simbol al sărbătorii pentru că, pe de o parte în mitologia românească salcia este aceea care și-a plecat ramurile și s-a făcut punte să o ajute pe Fecioara Maria care era în drum către locul de răstignire al feciorului, iar, de pe altă parte, știm că salcia în culturile vechi și egiptene, mesopotamiene și extrem orientale este un simbol al fertilității”, a spus Doina Ișfănoni.

Simbolul salciei are numeroase conotații în funcție de zona țării și fie este pusă lângă icoană în casă, fie este lăsată la streașina casei.

Salcia, simbol al feritilității și al sănătății

” Acolo unde cade o ramură, salcia se înmulțește. Simbolul este folosit și în creștinism pentru a înmulți în felul acesta numărul adepților acestei credințe. Bineînțeles că aceste ramuri încă din sâmbăta lui Lazăr sunt aduse la biserică, rămân uneori peste noapte în biserică și sunt sfințite în slujba care va fi mâine, 9 aprilie în toate bisericile ortodoxe din România și din lume. Aceste ramuri sunt extrem de importante, pe simbolismul fertilității, al sporirii, al sănătății și aici tradiția ne duce foarte multe practici pentru a obține aceasta binecuvântare benefică asupra oamenilor și a mediului lor, de aceea se spune ca să nu suferi de gâlci, adică de amigdalită la terminarea slujbei, când ieșim din biserică să înghițim doi mâțișori de salcie și vom fi lecuiți ” a povestit etnologul.

” De asemenea, se crede că atunci când ajungem acasă cu aceste ramuri să batem ușor pe spate animalele ca să aibă spor, e vorba de lactație, e vorba de înmulțire, la fel cum intrând în casă cu aceste ramuri vom binecuvânta cu ele și copilașii ca să crească și ei sănătoși și puternici. În privința locului unde aceste ramuri se pun după ce am ajuns acasă, dacă suntem în Muntenia, sudul țării ele se fac cunună și se pun la icoane, unde rămân ca mărturia Floriilor dar și ca pavăză împotriva tuturor calamităților naturale care se pot declanșa de acum la nașterea primăverii și trecerea către vară”, a mai explicat Doina Ișfănoni.

”Aprinzând aceste ramuri, mâțișorii aceia se spune că furtuna, grindina și toate celelalte ploi nedorite se vor îndepărta. De asemenea, prin fumigație oamenii și animalele se pot vindeca. Dacă suntem însă în Bucovina, în Moldova aceste ramuri nu se bagă în casă pentru că ele se pun la streașina casei, au aceeași funcție de apărător al casei și de pavăză pentru a merge bine tuturor membrilor familiei respective, dar nu se bagă în casă deoarece se crede că aceste ramuri anunță moartea Mântuitorului și pot aduce ghinion și necaz”, a spus etnologul.

Începând cu seara de Duminica Floriilor, în toate bisericile din țară se fac slujbe speciale numite denii. Aceste slujbe au rolul de a ne aminti tuturor momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa.

admin