Mamă, abia acum te înțeleg, De când am devenit și eu mămică

De ce n-aveai somnul întreg Și să adormi strâns aveai frică. Da, puiul mamei, la pat eu nopțile vegheam De multe ori dormeam cu ochi deschiși, Dar, mai ales, bolnavi când îmi erați.

Uitam ce este somnul strâns. – Mi-aduc aminte, mamă, grija ce-mi purtai Și vreau acum să-ți pun o întrebare: De ce la masă cu noi tu nu mâncai Și mie îmi dădeai bucata cea mai mare? Tu ești mezina, fata mamei, Cu greu pe tine te-am crescut, De tai un deget de la mână – doare, Așa pentru voi cinci pe mine m-a durut.

Și, totuși, n-ai raspuns. De ce nu te-așezai cu noi la masă? Eu vă priveam, mami, de sus Cum voi mâncați cu poftă, eram atât de bucuroasă. – Dar ce-ai simțit când noi te-am părăsit? Plecat-am toți, mamă, de-acasă. Atunci simțit-am inima cum s-a răcit, Când am văzut că e pustie masa… Plecarea voastră a smuls din mine grija Ce v-o purtam în fiecare dimineață Și m-am simțit deodată-atât de singură Și-mbătrânită rău la față. Mamă, nu plânge, te rog mult să ne ierți! De multe ori tot m-am certat cu soarta, De ce desparte ea copiii de părinți? De ce a-mbătrânit și poarta?

Dansai cu el, eu vă priveam Și potriveam cuvinte cum să te numesc, Să te înjur, atât de tare să te murdăresc! Un an în urmă noi în doi dansam, Iar azi, parcă nimic nu s-a-ntâmplat, Dansezi și cochetezi cu-n alt bărbat! Cine ești tu, cum de-ai putut? Să uiți ce pentru tine am făcut, Să uiți și marea, și cerul nostru din trecut.

Cum alergai îndrăgostită… Atunci în ochii mei priveai, Iar azi tu râzi ca o smintită La glumele lui proaste. Tu nu așa erai! Erai atât de simplă, gingașă, frumoasă, Cu ochi curați, fără minciuni, N-am reușit eu să te fac mireasă, Tu te-ai vândut pentru un trai mai bun, pentru mașini… Pentru mai multe rochii de prințesă.

Cu pietre grele, visai să strălucești, Doar că în fața mea acum tu ruginești! Dansează mai departe! Regină ruginită cu demnitatea-n glod! Așa ești pentru mine acum! Alte cuvinte să găsesc nu pot! Promisiunea ta-i făcută scrum! Eu voi începe de la zero Și nu voi căuta prințesă flămândă după bani. Voi căuta o perlă poate-un pic mai strămbă Dar ce va străluci și peste ani!

Admin