Regina Elisabeta a II-a va fi înmormântată astăzi, la Windsor. Şefi de stat, demnitari de rang înalt şi capete încoronate, prezenţi la ceremonia religioasă de la Abaţia Westminster

Regatul Unit îşi ia astăzi rămas bun de la Regina Elisabeta a II-a. Mii de oameni din întreaga lume, dar şi liderii ei au putut să treacă pe la catafalcul celei care a condus timp de 70 de ani destinile Regatului Unit. Printre cei 500 de demnitari s-au numarat preşedintele SUA, cel al Franţei sau al României, lideri europeni, dar si capetele încoronate ale lumii, inclusiv Principesa Margareta.

Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a vor avea loc luni, la ora 12.00, la Abaţia Westminster, în prezenţa a peste 2.000 de invitaţi, inclusiv sute de demnitari străini şi capete încoronate.

Liderii intregii lumi au sosit la Londra pentru a lua parte la funeraliile Reginei. Cei mai mulți au ajuns la palat cu autocarele special puse la dispoziție de guvernul britanic. Exceptii s-au facut insa pentru cuplul imperial japonez, pentru Presedintele Frantei si cel al SUA care au străbătut Londra în limuzinele lor.

La rândul lor preşedintele Klaus Iohannis şi principesa Margareta au participat alături de ceilalți șefi de stat la receptia data de Regele Charles al III-lea, in memoria Reginei Elisabeta a II-a.

Porţile Westminster Hall se vor închide pentru public la ora 06:30, pentru ca sicriul reginei să fie pregătit pentru a fi mutat la Westminster Abbey, abaţia urmând să fie deschisă la ora 08.00 pentru invitaţii la înmormântare.

O procesiune va însoţi sicriul de la Westminster Hall până la mănăstire. Parcursul va dura mai puţin de 10 minute, iar pe traseu vor fi aliniai membri ai Royal Navy şi Royal Marines. Aproximativ 200 de muzicieni vor fi prezenţi, inclusiv cimpoieri şi toboşari din regimentele scoţiene şi irlandeze. În urma cortegiului se vor afla regele Charles III si membrii familiei regale.

La slujba de înmormântare vor vorbi premierul Liz Truss şi Patricia Scotland, secretarul general al Commonwealth-ului. Arhiepiscopul de Canterbury, Preasfinţitul Justin Welby, va ţine predica.

După ”Last Post” – omagiul militarilor căzuţi în luptă în armata britanică” – se păstrează un moment de reculegere, în jurul orei 13.55.

După funeralii, sicriul este urcat pe un afet de tunşi purtat în procesiune în capitala britanică, până la Arcul Wellington, situat la Hyde Park Corner, unde va fi transferat într-un dric.

Sicriul va fi apoi dus la Windsor, la Capela St Georges, pe Long Walk, o alee spectaculoasă care traversează domeniul până la castel, iar ceremonia care va avea loc după aceea va fi transmisă în direct.

O slujbă religioasă urmează să aibă loc, la ora 17.00, la Capelă, în prezenţa a peste 800 de persoane, înaintea ceremoniei de înmormântarei, rezervată membrilor apropiaţi ai familiei, fără fotografi şi camere de luat vederi.

Bijutierul coroanei va îndepărta Coroana Statului Imperial, globul şi sceptrul, care se sprijină deasupra sicriului, şi le va aşeza pe altar.

Sicriul reginei va fi depus în Capela regelui George al VI-lea, o anexă a capelei principale, în care se află tatăl şi mama reginei, dar şi cenuşa surorii sale, prinţesa Margaret.

Arhiepiscopul de Canterbury va pronunţa binecuvântarea, care va fi urmată de imnul „God Save The King”.

Sicriul prinţului Philipp, care se află în prezent în Castelul regal, urmează să fie adus în capelă, lângă cel al reginei.

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii va fi înmormântată luni, la ora locală 19.30 (21.30, ora României).

Astăzi, in ziua funeraliilor intreaga economie a Marii Britanie se va opri. Magazinele, bancile, Bursa de la Londra, birourile de stat și majoritatea afacerilor sunt inchise dupa ce Guvernul a declarat zi liberă oficială pentru a permite oamenilor să-i aducă un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.

admin