Românii nu sunt de acord cu recomandarea Comisiei Europene de a avea 19 grade în case

Românii nu rezonează cu recomandările Comisiei Europene cu privire la reducerea consumul de energie. Oamenii ar trebui să aibă în case la iarnă cel mult 19 grade Celsius – cu cel puţin 5 grade mai puțin decăt preferăm noi.

„- Eu stau la 24 de grade.

– Ne recomandă UE 19 grade.

– Poate să recomande..”

Gândul de a reduce temperatura din case le dă fiori românilor
Doar gândul să reducă temperatura din case la iarnă le dă fiori românilor.

„Nu sunt suficiente 19 grade în casă. Mie nu îmi place frigul, îmi place să stau în condiții comfortabile.”
„Foarte frig, o să inghețăm de frig.”

Dacă pentru noi 19 grade înseamnă că înghețăm în case, pentru alți europeni aceasta este temperatura optimă, ne confirmă chiar acești italieni.

„Anul trecut, am pus termostatul la 18,5 grade și a fost suficient.”

„19 grade, niciun grad în plus.”

Katia, care a venit în vizită în Capitală din Marea Britanie, ne explică de ce preferă mai puține grade în casă.

„Prefer să mă învelesc cu o pătură. Mai degrabă aș face asta decăt să cresc temperatura și să plătesc mai mult pentru căldură. Probabil îmi va fi răcoare, dar voi pune un pulover pe mine.”

Reducerea temperaturii va scădea facturile

Elveția este una dintre țările unde temperatura maximă de 19 grade a devenit chiar lege. Cei care încalcă această regulă riscă amenzi sau chiar închisoare de până la trei ani.

Potrivit Organizației Mondiale a sănătății, temperatura optimă dintr-o locuință, astfel încăt sănătatea noastră să nu fie pusă în pericol se situează între 19 și 22 de grade.

Georgiana Grimm, reporter Kanal D: „Orice grad în minus în casă, înseamnă o economie în facturi. Potrivit experților, reducerea temperaturii cu un grad înseamnă o factură mai mică cu aproximativ 10%.”

Comisia europeană pregăteșe un plan ca țările membre să consume cu 15% mai puţină energie în acest sezon rece, pentru a evita eventualele probleme create de lipsa gazelor.

admin