Tradiții și obiceiuri de Rusalii 2021

Ziua de Rusalii este prăznuită în Duminica Pogorârii Sfanțului Duh, numita și Duminica Cincizecimii. În aceasta zi sfânta se comemorează coborârea Sfanțului Duh asupra apostolilor. Exista nenumărate tradiții și obiceiuri de Rusalii din toate colturile tarii care sunt respectate cu sfințenie.

În vremurile îndepărtate Rusaliile erau cunoscute și sub numele de iele, milostive, zâne sau ursoaice și erau respectate, însă nu îndrăgite. Oamenii credeau că ele aduc diverse necazuri, iar cei care le aud cântecele își pierd mințile sau se îmbolnăvesc. Boala putea fi vindecata apoi numai cu ajutorul calusărilor. Bătrânii considerua că cei bolnavi se puteau vindeca de afecțiunile lor după ce treceau calusării pe la casele lor.

În ziua de Rusalii creștinii aduc de la biserica frunze de tei sau de nuc care au fost sfințite și decorează casele cu ele, pentru a fi protejați de duhurile rele și de ghinion. Se sfințesc la biserica și ramuri de soc sau mure pentru a se folosi pe tot parcursul anului la prepararea ceaiurilor. Astăzi se fac descântece și se împletesc coronițe din tei și flori care să îi protejeze pe cei care urmează să se căsătorească în aceasta vara.

Ramurile sfințite în biserica sunt folosite și pentru alungarea furtunilor și a grindinei. În aceasta zi nu se muncește în gospodărie și nici la camp. Exista zone îndepărtate ale tarii în care femeile umplu vase de lut cu apa și stau la răscruce de drumuri așteptând trecătorii. Acestea spală picioarele lor cu frunze de nuc și apa din aceste vase.

Astăzi începe culesul plantelor de leac din care se prepara ceaiuri ce ajuta la tratarea multor afecțiuni pe tot parcursul anului. Până acum oamenii considerau că aceste plante nu sunt benefice și pot fi folosite doar după ziua de Rusalii. Toate aceste tradiții și obicieuri de Rusalii încă se țin în majoritatea zonelor tarii.