Zelenski acuză statul rus de crime de război. ”Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război”

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a acuzat Rusia, de comiterea de crime de război în nord-estul Ucrainei şi a afirmat că este prea devreme să afirme că războiul se va încheia curând, a declarat Zelenski, vineri, într-un interviu pentru Reuters.

”Este devreme să vorbim despre un sfârşit al acestui război”, a precizat Zelenski. Preşedintele Ucrainei a mai spus, în cadrul interviului, că rezultatul războiului cu Rusia, aflat acum în a şaptea lună, depinde de livrarea rapidă a armelor trimise de alte state în țara sa.

Volodimir Zelenski acuză forţele ruse de comiterea a numeroase crime de război

Zelenski a făcut o comparație între situaţia din zonele nou-eliberate din nord-est cu ”serialul sângeros de după Bucea”, un oraş din apropiere de Kiev unde a acuzat Rusia de numeroase crime de război.

Rușii au negat acuzaţiile acestuia.
”Începând de azi, sunt 450 de morţi, îngropaţi (în nord-estul regiunii Harkov). Dar sunt şi alţii, mulţi oameni îngropaţi separat. Oameni torturaţi. Familii întregi în unele teritorii”, a mai declarat Zelenski.

El a mai fost întrebat dacă sunt dovezi privind crime de război, iar Zelenski a precizat: ”Totul este acolo… Sunt dovezi, sunt făcute evaluări, ucrainene şi internaţionale, şi asta este foarte important pentru noi, ca lumea să recunoască acest lucru”.

De obicei, statul rus neagă că ar ucide civili în timpul a ceea ce numeşte ”operaţiune militară specială” în Ucraina şi a precizat în trecut că acuzaţiile legate de încălcarea drepturilor omului sunt o campanie de defăimare.
Guvernatorul regiunii Harkov, Oleg Sinegubov, a declarat jurnaliştilor, vineri, la locul unei gropi comune din oraşul Izium că unele trupuri exhumate au fost găsite cu mâinile legate la spate.

Pe de altă parte, Rusia nu a comentat subiectul gropii comune din Izium, oraş care a fost un bastion al ruşilor pe linia frontului, înainte ca trupele ruseşti să fie obligate de contraofensiva ucraineană să fugă.

Interviul lui Zelenski de vineri a avut loc în biroul preşedintelui, în districtul guvernamental bine păzit, care este acum o fortăreaţă pentru Zelenski şi consilierii săi. Saci cu nisip erau aşezaţi la ferestrele clădirii cu coridoare ca un labirint.

Mai mult, o alarmă aeriană folosită pentru a avertiza despre pericolul unor rachete a sunat la Kiev cu puţin timp înainte de interviu.

”Am vrea mai mult ajutor de la Turcia. Am vrea mai mult ajutor de la Coreea de Sud. Mai mult ajutor de la lumea arabă. De la Asia”, a Președintele ucrainean.

admin